«

»

Haz 14

Heroes of Might and Magic III Nasıl Oynanır?

Kale Seçimi

Heroes III öğrenmesi kolay, ustalaşması zor bir oyundur. Onca zaman oynasanız dahi, mesela 5 yıl sonra yeni bir özellik keşfedersiniz ve çok şaşırabilirsiniz. Oyunda kahramanlarınızı sürekli olarak geliştirmeniz gerekmektedir , bunu yapmakta gecikirseniz düşman kahramanlarıyla karşılaştığınızda, hepsinin bir gladyatör gibi güçlendiğini göreceksiniz, çünkü yapılan her savaş, kahramanlara tecrübe puanı kazandırarak güçlenmelerini sağlar. Seviye atladıkça da kahramanlarınızın gelişmesini sağlayacak yetenekler (skill) kazanırsınız. Oyuna girip New Game’i seçtikten sonra single (tek) görevlerden birini oynayabilir yada gayet uzun sürecek senaryolardan birine başlayabilirsiniz. Özellikle oynanış kısmında en detaylı unofficial pack olan WOG sürümü üzerinden anlatım yapacağım.

Single player oyuna başlarken öncelikle harita büyüklüğüne karar veriyoruz. Burada benim tercihim genellikle daha bol savaşlı ve daha çok kaynak olduğundan XL veya L haritalar oluyor. Haritamızı seçtikten sonra sıra kale ve kahraman seçimine geliyor ki işte asıl stratejiler asıl şimdi başlıyor denebilir. Kale veya kahraman seçimine karar vermek için öncelikle, savaşçı mı yoksa büyücü mü veya dengeli bir kahraman mı olacağınıza karar vermeniz gerekmektedir.

Bir kaleyi geliştirebilmek için çok sayıda altın ve madenleri hızlıca toplamak gerekmektedir. Kalenin ilk aşamasında en çok altın, odun ve taşa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden oyun başında mümkün olduğunca dolaşarak harita açmak menfaatinizedir.

Şimdi kısaca kaleleri teker teker tanıyalım. Ben kaleleri içerikleri ve özellikleri nedeniyle, Savaşçı, Büyücü ve Dengeli kale olarak üçe ayırdım.

Savaşçı Kaleler

Stronghold

stronghold

stronghold

Stronghold, kısıtlı (level 3) büyü seçenekleri ile çok yüksek sayıda artan birimleri bünyesinde bulundurur. Bu kaleye ait en iyi birimler, 5. level olarak, Thunderbirds’tür. Ayrıca 6.level en iyi uzak dövüşçü olan Cyclops Kings’ler bu kalededirler. Bunun yanı sıra oyunun en iyi 7. seviye ünitelerinden olan Behemontlar özellikle health seviyesi ve diğer 7. seviye ünitelere göre daha kolay yapılabilmeleri dolayısıyla çok avantajlıdır.  Bu kalede savaşlarda çok işinize yarayacak olan 3’lü set, first aid tent, ballista ve ammo cart alabilirsiniz. Sadece bu kaleye has bir diğer özellik ise, kalenizi savunurken yenileceğinizi anladığınızda, kahramınınızı kaybetmemek adına diğer bir Stronghold’a kaçmanıza yarayan Cave’i kullanabilirsiniz. Ayrıca Hall of Valhala’yı yaparak kaleye uğrayan her kahramanınıza +1 Attack kazandırabilirsiniz. Bu kaleye ait kahramanların Attack ve Defence seviyeleri yüksek olup, Spell Power ve Knowledge’ları düşüktür. Benim bu kale için puanım: 7,5/10’dur.

stronghold yaratıkları

stronghold yaratıkları

Fortress

fortress

fortress

Fortress, yine kısıtlı (level 3) büyü seçenkleri ile zehir salma konusunda oldukça başarılı birimleri bünyesinde bulundurur. Bu kaleye ait en iyi birimler, “Mighty Gaze” yapabilen, Mighty Gorgons ile zehir saçarak düşmanları yoran  Wyvern Monarchs ‘dır. Kalede Gypsys of Fear’ı yaparak, kaleye uğrayan her kahramana +1 Defence kazandırabilirsiniz. Kaleden first aid tent de edinebilirsiniz. Bu kaleye ait kahramanların Attack ve Defence seviyeleri yüksek olup, Spell Power ve Knowledge’ları ise düşüktür. Benim bu kale için puanım: 7/10’dur.

fortress yaratıkları

Fortress Yaratıkları

Büyücü Kaleler

Tower

Tower

Tower

Tower, en yüksek seviye olan 5. level büyüler yapabileceğiz bu kalede oyunun uzak dövüşçü olarak en güçlü birimleri Titanları bünyesinde bulundurur. Titanların yanı sıra, Naga Queen’ler de oldukça güçlüdürler. Başlangıç 1. birimlerinin çok iyi birer uzak dövüşçü olması ve zengin büyü seçenekleri ile favori kalelerim arasındadır. Kalenin pek çok avantajı da vardır. Mesela, kaledeki Artifact Merchant’tan her ay yenilenen artifactlerden alabilirsiniz. Ayrıca tower yaparak haritada oldukça geniş bir alanı görülebilir yapabilirsiniz. Kaleden ballista ve ammo cart alabilirsiniz. Wall of Knowledge yaparak ise kaleyi ziyaret eden her kahramın knowledge seviyesi +1 arttırabilirsiniz. Yanlız bu kaleye sahip olanlar Gem, Taş ve Oduna çok ihtiyaç duyarlar. Bu kaleye ait kahramanların Attack ve Defence seviyeleri düşük olup, Spell Power ve Knowledge’ları ise yüksektir. Görsel açıdan en beğendiğim kale Tower’ın kale içi müziği ise harikadır. Benim bu kale için puanım: 8,5/10’dur.

tower yaratıkları

tower yaratıkları

Confulux

conflux

conflux

Confulux kalesi oyuna, Armageddon’s Blade sürüme ile dahil olmuş olup. 5. seviye büyüleri içerir. Bünyesindeki üniversite ile 4 sınıf (toprak, ateş, su ve hava) büyülerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu kalenin en güçlü birimi olan Phoenixes’ler haftada 3 tane artar ayrıca summon özelliğine sahiptirler. Kaleden ballista alabilirsiniz. Tıpkı Tower kalesinde olduğu gibi bu kaledeki Artifact Merchant’tan her ay yenilenen artifactlerden de alabilirsiniz. Kaleye ait kahramanların Attack ve Defence Spell Power ve Knowledge’ları ise dengelidir. Benim bu kale için puanım: 8/10’dur.

conflux yaratıklar

conflux yaratıkları

Dengeli Kaleler

Castle

castle

castle

Castle kalesi bence oyun için en avantajlı kaledir. Her birimi kendi seviyesi içinde en üst seviyelerde bulunur. En güçlü özelliği ise, oyunun en güçlü 7. seviye karakteri olan Archangel’ı bünyesinde bulundurmasıdır. Ayrıca Griffin ve Crusaders’lar  da kalenin en büyük artılarındandır. Kalede 5. seviye büyülerin olmayışı ve birimlerinin diğer kalelere göre daha pahalı olması ise handikapıdır. Bu hadikaplar, Archangel’ın ölen birimleri savaş esnasında summon edebilmesi ile kapanmaktadır. Kaleden ballista alabilirsiniz. Ayrıca kale, deniz kenarında ise, shipyard yaparak hem gemiler yapabilir hem de bu yapıyı upgrade ederek gemilerinizin denizde alabilecekleri yolu arttırabilirsiniz. Yanlız bu kale için her maden çok önemlidir. Birimler ve yapılar diğer kalelere göre daha pahalıdır. Genellikle büyücüden ziyade, savaşçı kahramanları ile ön plana çıkarlar. Benim bu kale için puanım: 9,5/10’dur.

castle yaratıkları

castle yaratıkları

Inferno

inferno

inferno

Inferno,  5. seviye olan büyüleri içeren bu kalede en büyük koz 6. seviye olan Efreet Sultas’lar ile 2. seviye uzak dövüşçüleri Magogslar’dır. Magogs’lar aynı anda birbirne yakın duran herkesi vuracak şekilde gelişirler. Ayrıca Pit Lords’ların ölen Demon’ları summon edebilme özellikleri de ciddi bir artıdır. Bu kale genel olarak Castle’a rakip olarak durur. Kalede, Order of Fire’ı yaparak ziyaret eden her kahramın spell power’ını +1 arttırabilirsiniz. Kaleden ammo cart ile ballista alabilirsiniz. Bu kaleye ait kahramanların bazıları büyücü, bazıları ise savaçı yönleri baskındır. Kaleye ait kahramanlar özellikle ateş büyüsünde ustadırlar. Bu kalede bir diğer değişik özellik ise diğer Inferno’lar arası portalın bulunmasıdır. Bu sayede kaleden kaleye geçişler bu portal sayesinde yapılabilir. Uzun soluklu ve bol kaleli oyunlar da bir de town portal büyüsüne sahip değilseniz çok önemli bir özelliktir. Benim bu kale için puanım: 7,5/10’dur.

inferno yaratıkları

inferno yaratıkları

Necropolis

necropolis

necropolis

Necropolis kalesi 5. seviye büyüleri de içeren, oyunun kimilerine göre en avantajlı kalesidir. Kaleye ait kahramanların, Necromaner (ölüyü diriltme) özellikleri ile her savaştan sonra ölüleri dirilterek çok ciddi sayılarda iskelet askerler (Skeleton Warrior) üretebilirler. Kalenin çıkardığı duma sayesinde haritayı kapatması ise düşmanlar için çok büyük dezavantajdır. Bu yüzden kalenin yerini tesbit etmek zordur. Tower kalesinde harita açmaya yarayan yapının tam tersi bu kalededir. Kaleden first aid tent alınabilir. Ayrıca bu kalede, en güçlü 6 seviye birim olan Dread Knights’lar vardır. Ek olarak, düşmanlarının hayatlarını emerek çok zor ölen Vampire Lords’lar da bu kalededir. Bu kaleye ait kahramanların bazıları büyücü, bazıları ise savaçı yönleri baskındır. Benim bu kale için puanım: 9/10’dur.

necropolis yaratıkları

necropolis yaratıkları

 

Rampart

rampart

rampart

Rampart kalesi 5. Seviye büyüleri yapabileceğiniz ve first aid tent de alabileceğiniz bir kaledir. Kalenin en büyük özelliği, Treasury yapısı ile her hafta paranızı daha da büyüten bir avantaja sahip olmasıdır. Ayrıca kalelerden çıkan en güçlü 7. seviye Dragonlar olan Gold Dragon birimleri bu kalede olup, Grand Elves adındaki 3. seviye uzak dövüşçüleri de çok başarılıdır. Bu kaleye ait kahramanların bazıları büyücü, bazıları ise savaçı yönleri baskındır. Rampard kalesinin içi İskoçya’nın o eşsiz platolarına benzer. Benim bu kale için puanım: 8,5/10’dur.

rampart yaratıkları

rampart yaratıkları

Dungeon

dungeon

dungeon

Dungeon kalesi oyundaki en ilginç kalelerden biridir. Yapısında kendi seviyelerine göre hem çok güçlü (Minotour Kings, Evil Eyes, Black Dragons) hem de oldukça zayıf (Infernal Troglodytes, Scorpicores) birimleri bulundurur. Kalenin en büyük avantajı tıpkı Tower’da olduğu gibi her ay yeni bir artifact alabileceğiniz, Artifact Merchant’ın olmasıdır. Buna ek olarak her kahramana 1000 deneyim puanı veren Battle Scholar Academy ile, daha önceden bayrak koyduğunuz savaşçı üretim yapılarından her hafta birini ek olarak bu kalede üretebilirsiniz. Kaleden ammo cart da alınabilir. Kaleden 5. seviye büyüleri öğrenebilirsiniz. Bu kaleye ait kahramanların bazıları büyücü, bazıları ise savaçı yönleri baskındır. Benim bu kale için puanım: 8,5/10’dur.

dungeon yaratıkları

dungeon yaratıkları

Haftaya diğer yaratıkları üzerine konuşmak üzere hoşçakalın…

Bu makale 10290 kez okunmuştur.

Yorumu formunu geç

  1. nagi_an

    Yazıyı okurken oyunu oynamış kadar oldum,bir bilgisayar oyunu ancak bu kadar güzel,detaylı ve eğlenceli anlatılabilirdi. Tebrik ediyorum 🙂

    1. Şansal Nuray

      Yazımın devamını da önümüzdeki 2 hafta boyunca takip etmen dileklerimle

      Teşekkürler..

  2. Ahmet

    Slmlar gerçekten çok detaylı bir inceleme olmuş ancak oyunun prolarından olduğum için bir iki noktada bayağı bi hata gördüm. Tower kalesinin 1.nci birimi olan okcu oyunun tüm kalelerinin Confulex hariç 1.nci birimlerinin en kötüsü. Dungeon kalesinin ilk birimi de zayıftan ziyade çok güçlü bir birim. Ben oyunu senelerce oynamış birisiyim kale seçimlerinde özellikle Rampart Dungeon Ve de Castle kalesini öneririm. Bu arada soracağım bir şey war ben oynadım ama WoG olarak işaretlenmiş olarak görülen birimleri hiç göremedim bu ayrı bir ek paket midir yoksa bir patch ile mi bu yaratıklar ekleniyor ?

    1. Şansal Nuray

      Selam Ahmet,

      Değerli yorumların için teşekkür ederim. Sizin gibi sağlam Heroes III oyuncularının olması çok güzel. Kaleler ve birimleri hakkında yazdığım yorumlar sadece benim kişisel görüşlerimi içerir. Dediklerin çok doğru, Dungeon kalesi çok güçlü ve başarılı bir kale özellikle Ajit veya Damacon ile tadından yenmez.
      Son olarak soruna gelince, wog olarak işaretlenmiş olarak görülen birimlerden sormak istediğini daha detaylı sorarsan yanıtlarım. Yanlız benim oynadığım sadece wog eklentisi olduğunu söyleyebilirim. Başka ek bir patch kurmamıştım.

      Sağlıcakla Kal.

  3. Ersin

    Merhabalar. Wog paketi ve içeriği hakkında Ahmet arkadaşımızın soruları olmuş. Bu konuda yardımcı olabilirim. Uzun zamandır sadece wog oynuyorum ve wog paketi eklentileri ve yeni çıkan patchleri ile resmen heroes oyununu başka bir diyara taşımıştır. Oyundan alınan zevk en aşşağı 3 katına çıkmıştır.Sizlerde bilirsiniz ki bir yerden sonra bazı şeyler tıkanır. Mesela rakibin elinde 4 neatural dumur ejderhalardan bulunması 🙂 Woga özellikle azure dragonun ezici üstünlüğü azaltılmıştyır. Her birime yeni özellikler , başka birimlere karşı extralar verilmiştir. Ayrıca yüzlerce yenilik vardır.
    Eğer kale seçimlerine gelecek olursak arkadaşlar benim seçimlerim kesinlikle fortress ya da strongholddur. Offical ve unoffical sitelerinde okuduğuma göre bu kalelerde büyü seviyesinin yükseltilmemesinin sebebi , birimlerinin ve herolarının oldukça ileri seviyede savaş yeteneklerine sahip olmaları. Bir de büyü kulesi full level olsa bu kaleler durdurulamaz hale gelecektir. Zaten xl oynanan bir mapte özellikle ağır hasar veren ( chain Lightning implosion ) büyüler bir süre sonra önemini yitirecektir. Ayrıca Şansal kusura bakma her yerde yazıyorum ancak burada da yazacağım:) İstediğiniz versiyonda her zaman kapışmalara hazırım.
    Ulaşmak için ersinersin_archangel@hotmail.com adresini ekleyebilirsiniz.
    Saygılarımla.

    1. Şansal Nuray

      Ersin güzel yorumların için teşekkür ederim. Oynadığın wog versiyonunu forumda bir topic açarak linkini de bizim gibi Heroes severler ile paylaşırsan çok mutlu olacağız.
      Ayrıca mailini de kontrol etmelisin.
      Hoşçakal

  4. tamu34

    şeytan kalesinin yazılmayan bir özelliği kaleler arasında portal binası olmasıdır..

  5. Şansal Nuray

    Teşekkür ederim. Inferno hakkındaki bu bilgiyi de yazıya hemen ekliyorum.
    Sevgiler.

  6. Wolfaken

    Mükemmel bir anlatım olmuş, yaklaşık 10 senedir oynadığım tek oyundur.

    1. Şansal Nuray

      Teşekkür ederim Wolfaken. Ben de 99 yılından beri oynarım. 🙂

  7. irfan

    en sevdiğim oyun heroes 3 . acaba bu oyunun linki var mı elinizde çok aradım bulamadım torrentler bozuk bir yardmcı olun hocam

    1. Şansal Nuray

      İrfan,

      Torrent üzerinden en son WOG sürümünü indirebilirsin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Lütfen sitemizi destekleyin

Merhaba Oyun severler,
Aşağıdaki butonlara tıklayarak oyun uzmanlarını destekleyebilirsiniz.